Godina za nama

Godina za nama

Godinu za nama obilježila je teška tjeskoba. U prvom redu tjeskoba izazvana Koronom i svim nepoznanicama koje je obilježavaju. Mnogi se nisu snašli u tako mračnom, zlokobnom i neizvjesnom okruženju. Mnogi su bili, na ovaj ili onaj način, ugroženi, čak i životno ugroženi. U ljudskoj prirodi je da na takvu ugrozu instinktivno reagiramo; neki bježe, drugi se bore.

U međuvremenu, život nije stao. Normalno ponašanje i normalan rad naišli su na značajne prepreke. Mnogo toga postalo je teže izvedivo, a mnogo toga je stalo, čeka bolja vremena, više izvjesnosti, mnogima je prebacivanje svoje odgovornosti na nekoga drugoga bilo jedino rješenje. A znamo da to nikada nije bilo, niti će biti – rješenje. Možemo samo zaključiti da je godinu za nama, u radnom smislu, obilježila ping-pong utakmica u kojoj se, umjesto loptice, koristila odgovornost. O pozitivnim rezultatima toga nemamo što pričati – nema ih. 

I zato se ni kotar Grad ne može pohvaliti nekim značajnijim uspjesima. Nastavile su se borbe za neka rješenja, pa se uspješno završio složeni zahvat uređenja parka na Kruševića gumnu. Ugradili smo, uz pomoć Grada, javnu rasvjetu i obnovili zelenilo. Ugradili smo sustav navodnjavanja u nadi da će taj park svojim zelenilom pružati osvježenje primjereno jednom gradskom parku. Na svima nama sada je da se borimo da ga očuvamo, da ga vandali ne vrate u jadno stanje u kojem je bio prije.

Unatoč nemogućnosti korištenja društvenih prostorija kotara na Rivi, uzrokovane pandemijom, ide se naprijed u pripremanju tog prostora za aktivnosti koje će uslijediti kada se pandemija stavi pod nadzor. Kotar je konačno dobio besplatni Wi-Fi internetski pristup za svoje korisnike, a izrada niza programa korištenja traje dalje. 

Kako društveni prostor za sada ne možemo koristiti za druženje, aktivirali smo drugu najbolju stvar, a to je kotarska web stranica. Nakon dvogodišnje borbe s Gradom, kreće se u izradu vlastite stranice, vlastitim snagama, u nadi da će bar dijelom nadomjestiti i osnažiti komunikaciju između kotarskog Vijeća i stanara kotara, ali i šire. Kako će ta stranica izgledati, ovisi velikim dijelom i o vama koji sada ovo čitate. 

Autor: Žarko MatijevićSkip to content