Javne površine

Javne površine su površine koje su u vlasništvu Grada a ne privatne parcele ili okućnice i kao takve su zavedene u zemljišnim knjigama i katastru. To znači da Grad, tj. njegovi komunalni redari, nisu nadležni za neku površinu koja je privatno vlasništvo, pa makar i samo u jednom dijelu. Apsurdno, ali točno. Smatramo da bi bilo kakvu pritužbu na komunalni nered trebali prihvatiti kao prijavu i proslijediti vlasnicima površine, ma tko oni bili.

Javne zelene površine

 

Gradska tvrtka Parkovi i nasadi tvrtka je u vlasništvu Grada Splita i kao takva uživa poseban status. Zadužena je za održavanje svih javnih zelenih površina i od Grada prima naknadu u obliku godišnjeg paušala temeljem površine za koju su zaduženi. Prijave problema sa zelenilom može se uputiti Komunalnom redarstvu (021 310 158 ili mail redarstvo@split.hr). Prijavu također možete uputiti tajniku kotara, a on će vaše prijave izravno proslijediti Parkovima i nasadima ako se odnose na njihov redovni opseg rada. Ako se radi o nečemu što ne spada u redovno održavanje, tajnik će vaš zahtjev predati Vijeću na raspravu prilikom prve slijedeće sjednice. Kada Vijeće donese neku Odluku ili stav o vašoj prijavi, primjerak te Odluke dobit ćete od tajnika na mail s kojeg ste prijavu poslali (ili adresu ako šte se služili redovnom poštom).

Javna parkirališta

Gradska tvrtka Split parking u vlasništvu je grada Splita i kao takva ima poseban status. Ona je zadužena za sva javna parkirališta. Prijava bilo kakvog problema na javnom parkiralištu upućuje se Prometnom redarstvu za promet u mirovanju, tj. Komunalnom redarstvu za probleme s javnom površinom. Prijavu možete pokušati uputiti izravno tvrtki Split parking putem web stranice: https://www.splitparking.hr/o-nama/kontakt, a možete je dostaviti i tajniku kotara. Kome god da je uputite, tražite odgovor, tj. povratnu informaciju o poduzetom. Dužni su vam je dati!

Javna rasvjeta

Prijave neispravne javne rasvjete možete uputiti kotarskom komunalnom redaru ili izravno koncesionaru – firmi Parkovi i nasadi  na  dežurni broj 099/ 701 7777.

Trgovi i fasade

Grad Split ima ugovorne partnere – koncesionare, za održavanje trgova i drugih javnih površina. Posebno treba voditi računa o izvođačima građevinskih radova unutar Stare gradske jezgre – oni imaju posebne certifikate (a vjerojatno i posebne cijene!). Prijave problema na tim površinama upućuju se Komunalnom redarstvu. Tražite da vas izvijeste o poduzetom – imate pravo na transparentnost!

Skip to content