Kutak za ovce 1

Kutak za ovce 1

Nekidan sam Voditeljici Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu uputio ova pitanja:

  1. Postoji li neki fond ili proračunska stavka namijenjen popravcima i održavanju stare gradske jezgre?
  2. Kako se zove, koja je regulativa vezana uz njega i pod koga u gradskoj upravi spada?
  3. Kako se puni?
  4. Kako se prazni (koristi)?

Povod je, naravno, bilo tragično (ruševno) stanje nekih zgrada u palači i naizgled nerješivo pitanje zaštite ljudskih života koji su izravno svakodnevno ugroženi takvim stanjem. Dobiveni odgovor citiram:

„Iskreno se nadam da ćemo uskoro izaći s prijedlogom pravilnika za sufinanciranje obnove, a mogli bi u idućoj godini imati spremna i određena sredstva.

Ova je tema svakako u našem fokusu, samo ipak radimo na puno „frontova“, a i administracija zahtjeva neko vrijeme. Još nije definirano tko će biti direktni provoditelj. Pravilnik će naravno ići na javno savjetovanje.“

A ja se pitam:

Ako će (netko?) uskoro izaći s prijedlogom, znači – trenutno ne postoji nikakav Fond/Pravilnik/Voditelj poslova?!?!? Do sada nije bilo ničega, pa se zato ništa ni ne može trenutno uraditi – dok se ne provede administrativna procedura i Pravilnik ne usvoji. Ne daj Bože da netko strada, kako je mogao stradati u Andrićevoj nekidan, tko će vratiti izgubljeni život? Tko će odgovarati? Evo mene, dosadnoga, opet s tom odgovornošću!

Kako se uopće postavlja lista prioriteta u ovom slučaju? Tko i kako postavlja te prioritete? Na što bi se gradska sredstva prvenstveno trebala trošiti? Imamo li mi, koji uplaćujemo ta sredstva u gradski proračun, pravo određivati na što se prioritetno trebaju trošiti naši novci?

Ajme koliko pitanja! A, pitanje je i da li mi imamo pravo postavljat ikakva pitanja? Ili smo samo ovce za striženje?

(Ž.M. 19.4.2021.)Skip to content