Novi poteštat

Novi poteštat

I eto, zahuktavaju se kampanje za lokalne izbore. Broj kandidata je popriličan, što ne znači i da je izbor bogat. Nitko, izgleda, nije pokušao poigrat se profiliranja, pa odrediti kakav nam gradonačelnik treba.

Kad bismo krenuli od nule, rekli bismo:

Pošten – da nikome ništa nije ukrao (uključujući i intelektualno vlasništvo i pisanu riječ), niti je ostao kome dužan.

Vridan – da ima iza sebe za pokazat neke pozitivne rezultate i uspjehe.

Od riči – da ne daje obećanja koja ne može ispuniti, pa kad ih dade, onda to i napravi. Ako ne ispuni, izvini se svima i dade otkaz, a ako triba i plati buletu.

Uredan – da ima kućnog odgoja, da se zna obuć, bit pristojan i razgovarat na određenoj intelektualnoj razini primjerenoj tako visokom položaju. Priženca i pametan.

Ponizan. Znam, zvuči krivo, ali nije. S jedne strane to znači da nije ohol, prepotentan, umišljen u svoju veličinu, najpametniji na svitu. S druge strane to znači da je spreman učit od drugih, usvajat nova znanja i vještine, saslušat druge i suprotstavit njihove argumente svojima.

Vizionar – ovo je sad već izvolijevanje, malo je vizionara danas. Bilo bi dobro da ima viziju ili bar sposobnost prepoznavanja tuđih vizionarskih ideja i spremnost da ih realizira.

Mogli bismo ovako nizat i dalje, ali sa svakim daljim korakom udaljavali bismo se od normalnoga čovika, a baš takvog bismo voljeli imati za poteštata. A to bi nas odvelo onamo odakle smo i krenuli – na nulu.Skip to content