Quo vadis, kotare Grad?

Quo vadis, kotare Grad?

Strateški plan grada Splita nije transparentan i, ako uopće postoji, nije dobro napravljen. Između ostalog, zato što se o njemu ništa ne zna, pa ispada da svatko radi što hoće, a čovjek koji bi trebao držati kormilo – gradonačelnik, štrapa; malo ovamo, malo onamo. Bez nadzora, bez plana, hrani svoje osobne ambicije i bira, preko reda, strateške ciljeve koji bi, po njegovom osobnom mišljenju, mogli ostati kao spomenik njegovoj uspješnosti. Ako mu koalicijski partner to dozvoli.

To ostavlja dojam stravičnog nereda i nerada. Posljedice su i te kako vidljive: Split stagnira; više ide nazad, nego naprid.

Kotar Grad, kojeg dobrim dijelom čine bivša mjesna zajednica Dobri i Get – Stara gradske jezgra, strogi centar koji se sastoji od Dioklecijanove palače i pojasa s tragovima fortifikacijskih utvrda namijenjenih izvorno obrani od Turaka (zona A i zona B), teško se snalazi u ovakvom neredu.

Nagradno pitanje glasi: „Treba li kotar Grad ovo i dalje trpjeti?“ Ako je odgovor: „Da.“ onda nemamo više što pričati. I, naravno, onda vi stanari tog kotara ne trebate svoje Vijeće, niti imate pravo bilo što tražiti – gradonačelnik i njegova škvadra će ionako raditi i dalje što im padne na pamet – ili – što im je daleko draže, neće raditi ništa, jer im može bit!

***

Ako, pak, mislite da kotar Grad, na čelu sa svojim Vijećem, može i treba nešto napraviti, onda trebamo odlučiti što je to što treba napraviti. U tom slučaju, vi stanari kotara Grad, prvo trebate natjerati svoje predstavnike, članove kotarskog Vijeća, da rade svoj posao. To je onaj volonterski posao kojeg su pristali, dapače, obećali, raditi kad su prihvatili da ih se stavi na listu za lokalne izbore za mjesto u Vijeću kotara. U tom trenutku, kao da su se zakleli da će naći vremena i energije za tu obavezu, neovisno o njihovom poslovnom ili privatnom angažmanu, opterećenjima i obavezama. U tom su se trenutku obavezali da će saslušati vas stanare, uvažiti vaše želje, i, gdje je to moguće, ispuniti ih.

E, sad dolazimo na on najvažnije – što vi želite za sebe, za svoju familiju, za svoje susjede, za svoj kotar.Skip to content