Red

Red

Red(arstvo)

Nikne novi štekat. Svi pretpostavljaju da je tome prethodilo ishođenje dozvole, prvo za lokal koji sada postavlja štekat i koji je kod traženja dozvole za rad i uređenje lokala već trebao navesti da će postaviti i štekat. Pa su onda, pretpostavlja se, dobili uvjete koji određuju koliki štekat, u kojim gabaritima, s koliko stolova/stolica itd. I, onda taj štekat počne radit, pa radi deset godina, i tek onda se otkrije da NEMA dozvolu. Kako otkrije? Tko otkrije? Temeljem čega otkrije? Pa zašto redari (u dvoje) obilaze njima dodijeljeno područje grada? Da ih se vidi? Da popiju pićence prije nego li se vrate u svoj rashlađeni ured?

Pa tako deset godina? Čekali da netko prijavi vlasnika novog štekata? Pa onda nam i ne trebaju redari; dovoljan nam je ured koji prima prijave.

Kad smo kod prijava, prijavio sam i ja one nevoljnike koji bužaju zidove palače, zabivaju brokve, vezuju laštike i vješaju svoje mazarije (pardon, umjetničke slike) tim istim redarima. Odgovorili su mi da im ne mogu ništa, da su već nekoliko puta pisali prijave koje im je sud odbacio. Onda sam pitao tko je „Nostresu” na Pjaci dozvolio da montira još stolova isprid bivšeg Tehničara. Odgovor nisam dobio, a mislim da su stolovi navečer, kada redari više ne rade, i dalje tamo.

Ispada da ni od prijavljivanja nema koristi. Postavlja se pitanje: „Što nam je preostalo? Uzeti letvu i sami zavoditi red?” Bože sačuvaj! Ni u snu! Da vam nije palo na pamet!

Neki dan sam saznao da je neki lokal zatražio dozvolu za štekat na vrh Bosanske. N.B. na pet metara udaljenosti već postoje dva takva lokala! Gradska služba je vlasniku rekla da prvo traži suglasnost od Vijeća kotara Grad. A već imaju komisiju koja se sastoji od stručnjaka (ali pazi! -nema predstavnika stanara) koja odlučuje o izdavanju dozvola. Opa!!!! Znači sad, iznenada, volonteri, izabrani po političkim kriterijima (pri čemu ih nitko nije pitao koje su struke), zakonski izabrani zastupnici stanara kotara trebaju odlučiti, a stručnjaci koji primaju plaću u gradskim službama zaduženim za javne površine, urbanizam i prostorno planiranje – ništa. Oni čekaju što će reći kotarsko Vijeće.

Fino, evo rješenja. Sada mi vijećnici kotara Grad možemo odlučiti da se zabranjuje izdavanje svih novih dozvola za ugostiteljske objekte, a naročito one s pretenzijom okupiranja javnih površina. Do daljnjega. Tj. dok se ne donesu potrebni urbanistički planovi, prostorni planovi, planovi upravljanja starom gradskom jezgrom i propisi koji su u funkciji realizacije i poštivanja Strateškog plana grada Splita – onog u izradi. Također, možemo zahtijevati da se od svakog ugostiteljskog objekta zatraži dozvola i provjeri jesu li se poštivali zadani uvjeti/gabariti. Neka se to tretira kao prijava, pa da redari mogu postupiti.

Pa će se sve krenuti po planu i uredno. Neće se više dogodit da na Rivi nikne 36 bankomata, da 80% površine javne pjacete prekriju štekati natkriveni ogromnim suncobranima i tendama od kojih se ne vide ni prvi katovi okolnih kuća, a kamo li sunce ili misec. Da o slobodnom prolazu nas pješaka i ne govorimo. A kad redari ili policajci ustanove da ugostitelj ne poštuje što mu je određeno, što onda? Još nisam čuo da je nekome oduzeta licenca i da više ne smije radit kao ugostitelj. Ako je netko dobio dozvolu i uvjete za rad, pa te uvjete ne poštuje, znači da nije voljan raditi kao ugostitelj. Ako je jednom prekršio uredbe, tko može jamčiti da će ih ubuduće ikada poštivati. Ove prijave za kršenje javnog reda i mira, rad nakon dozvoljenog radnog vremena, preglasna glazba i buka gostiju ili čak osoblja (poput štekata hotela Jupiter u Adamovoj) očito nemaju učinka, kao ni globe koje su im možda naplaćene. S prekršiteljima koji ponavljaju prekršaje očito treba postupati strogo i bez kompromisno, u okvirima zakona, naravno. A ako zakoni nisu dorečeni, treba ih mijenjati. Tek onda će biti RED.

(Ž.M. 28.7.2021.)Skip to content