Stara Gradska Jezgra – SGJ

Stara Gradska Jezgra – SGJ

Naš kotar dijeli se na zonu A i zonu B. Ne želimo te podjele, ali gradski oci i neki „stručnjaci“ napravili su takvu podjelu da bi istakli dio kotara kojeg od onda nazivaju starom gradskom jezgrom kao zonom A. To vam je ono žuto.

Daleke 1979. godine UNESCO je SGJ Splita odlučio staviti na svoj popis svjetske baštine. Od tada, SGJ ili zona A ili, najvećim dijelom, Dioklecijanova palača, dolazi pod „zaštitu“ ove respektabilne svjetske organizacije. Zaštitu?!??, pitat ćete vi. Kakvu crnu zaštitu? Tko tu što štiti?
Pokušajmo prvo razumjeti zašto je to UNESCO učinio.

Službena floskula zvuči otprilike ovako: „U SGJ Splita smještena je Dioklecijanova palača. To je jedina palača na svijetu koja datira iz antičkih vremena (završena je 305. godine naše ere) u kojoj se neprekidno stanuje do dana današnjega. Sve druge građevine iz tog vremena, danas su gomila ruševina i jako slabo sačuvanih ostataka vremena u kojem su izgrađene.“

Iz ovoga se da naslutiti da netko štiti kontinuitet stanovanja u palači. A zna li taj netko koga to štiti, tj. tko to uporno još uvijek tu živi, koliko je tih žilavih i koliko će još izdržati prije nego li presele u neki normalni dio grada ili na Lovrinac?

Javite nam se, o vi žilavi! Požalite nam se, možda se nešto može popraviti. Nemate što izgubiti.

Autor: Žarko Matijević, siječnja 2021.Skip to content